Priča o sodi bikarboni kao čudesnom lijeku protiv raka povlači se po internetu već godinama.

 

Postoji više verzija priče o tome da je rak gljivica i da ga je moguće izliječiti sodom bikarbonom, za koju nema niti jedne zvanične potvrde, niti naučne studije koja je dokazuje.

Jedan od glavnih proponenata ove “terapije” je Tullio Simoncini, bivši doktor iz Italije.

U zadnja 3 mjeseca, članke o ovom doktoru objavile su desetine portala u nekoliko zemalja:

Međutim,

postoje činjenice koje se ne mogu naći ni u jednom od članaka objavljenih na portalima širom regije, koji tvrde da soda bikarbona dokazano liječi maligna oboljenja, uz propratnu tvrdnju da se ta “tajna” krije od strane proizvođača lijekova, to jest “farmaceutske mafije”.

 

 

 

Ko je Tullio Simoncini?

Tullio Simoncini je prvi put izveden na sud u Italiji 2003. nakon smrti troje ljudi koje je “liječio”.

  • Massimo Civetta imao je dijagnozu tumora u kasnom stadiju. Obratio Simonciniju koji ga je, po cijeni od 400 eura, “liječio” ubrizgavanjem mješavine vode i sode bikarbone. Dan nakon što je primio injekciju, Civetta je umro u jakim bolovima.
  • U druga dva slučaja, “terapija” je trajala duže, te su Simoncini i njegov brat, naplatili 15.000 eura od dvije pacijentkinje, Canegrati i Milazzo. Obje su podlegle bolesti tokom trajanja “tretmana”.
Simoncini i njegov brat su osuđeni za prevaru, jer su naplatili “beskorisni koktel vode i sode bikarbone koji su dali u klinici “Madonna della fiducia”, u kojoj je Simoncini tretirao pacijente sa neizlječivim malignim oboljenjima.
Sudeći po Simoncinijevoj zvaničnoj stranici, prije nego je započeo sa svojim tretmanima, nikada nije proveo bilo kakvo istraživanje, studiju, ili kliničko testiranje terapije koju je “prodavao” pacijentima kao čudesno medicinsko otkriće.

 

  • Na svojoj web stranici “Prirodni lijek za rak” se osvrće na činjenicu da mu je dozvola za bavljenje medicinom oduzeta u samo jednoj rečenici, u kojoj navodi da se to dogodilo zbog “liječenja” raka sodom bikarbonom. Nigdje ne spominje suđenja zbog smrti pacijenata, niti presude koje su donijete.

Kada je ostao bez dozvole u Italiji, Simoncini je svoju “praksu” nastavio u “alternativnim klinikama” u drugim državama, potpuno nelegalno.

 

 

 

  • U Holandiji je 2007. umrla Sylvia Trachsler koja je bolovala od raka dojke i primala je Simoncinijevu “terapiju” na privatnoj klinici Bilthoven. Inspekcija je saopštila da ne može pokrenuti postupak protiv Simoncinija, jer nikada nije ni bio registrovan za obavljanje liječničke prakse u Holandiji.

‘“Kod ovakvih terapija nemate što izgubiti!”,

tvrde portali.

 

  • U Hrvatskoj je 2015. godine preminuo dječak kojem je dijagnosticiran rak limfnih čvorova. Roditelji su odbili da ga ostave u bolnici nakon što mu je postavljena dijagnoza i samoinicijativno su ga “liječili” sodom bikarbonom i limunom. Krajem 2018. roditelji su osuđeni na zatvorske kazne
  • U Velikoj Britaniji je 2012. godine preminula Naima Houder-Mohammed, koja se nekoliko mjeseci prije smrti liječila istom “terapijom”. Ona i njena porodica su za “liječenje” sodom bikarbonom ukupno platili 77.000 dolara.
  • Posljednji sudski postupak koji se vodio protiv Simoncinija završen je prošle godine.

 

Simoncini je osuđen na pet i po godina zatvora za nezakonitu ljekarsku praksu i ubistvo pacijenta.

Broj članaka na našem jeziku, u kojima je ova opasna obmana predstavljena kao potvrđeni lijek za rak, zastrašujuće je veliki – do te mjere da nismo uspjeli utvrditi kada i gdje je ova tvrdnja prvi put objavljena.
Sve članke koji su ove neprovjerene tvrdnje predstavili kao činjenice, te čak i nudili recepte za “liječenje” malignih oboljenja sodom bikarbonom, ocjenjujemo kao 

lažnu vijest i

pseudonauku.